Genel

Civatalar ve Vidalar – Aralarındaki Fark Nedir?

Bir eşanlamlılar sözlüğüne göre fark, civata ve vidaların birbirinin eşanlamlısı olarak kabul edilmesi nedeniyle hiçbir fark olmamasıdır. Tüm bu sabitleyicileri bir araya toplamak kolay olsa da (işimizi kolaylaştırırdı!) aslında bir kullanıcının satın almadan önce farkında olması gereken önemli farklılıklar vardır.

Çıplak gözle bakıldığında civata ile vida arasında pek bir fark yokmuş gibi göründüğü doğrudur. Her ikisi de dişli sabitleyicilerdir ve bağlantı elemanını sıkmak için bir kafaları vardır ancak bundan daha fazlası vardır.

Bir civata ile bir vidayı birbirinden ayırmanın en belirgin yolu, bir civatanın düz bir kısmı olduğu için genellikle gövdesi boyunca diş açılmamasıdır. Ancak bir vida, baş kısmına kadar tamamen dişlidir.
Vida:
Bir vida, kendi dişini oluşturan kendinden kılavuzlu bir vida olmadığı sürece, genellikle dişli bir deliğe takılır. Vidalar somunlara ihtiyaç duymaz, çünkü sürücü girintisine uyan bir tornavida veya sürücü ucu ile deliğe sıkılarak güvenli hale gelirler. Genel olarak vidalar, vidalandıkları malzemenin genişliğinden daha kısadır, böylece diğer tarafa çıkıntı yapmazlar.
Civatalar:
Civatalar uygun bir somunla monte edilmek üzere tasarlanmıştır. Bir civatanın deliği, civata itilirken diş açılmaz ve sabitlenen malzemenin arkasındaki bir somun kullanılarak sabitlenir ve sıkılır. Bu nedenle bir civata, somuna vidalamak için diğer tarafa doğru çıkıntı yapması gerektiğinden, kullanıldığı malzemenin genişliğinden daha uzun olacaktır.
Civatanın diş açılmamış kısmı (malzemenin içinde kalan) güç katar ve tam dişli vidalara kıyasla kesme kuvvetlerine karşı daha dirençli olmasını sağlar. Civatalar genellikle somun sıkılırken kafayı kavrayan bir anahtar veya başka bir alet kullanılarak sabitlenir.

Civatalar, dişli bileşenlere monte edildiklerinde vidalarla aynı şekilde de kullanılabilirler. Tam dişli civatalar (ayar vidaları olarak da bilinir) da mevcuttur.

Güvenlik uygulamaları için civata ve vidalar:
Civata ve vidaların gelişimi, özellikle güvenliğin bir faktör olduğu durumlarda, esas olarak kullanıldıkları uygulamalar ve gerekli güvenlik seviyesi tarafından yönlendirilmiştir. Örneğin, sabitleme kalıcı ise ve sökülmesi gerekmiyorsa, o zaman bir kesme civatası (civatayı sökmek için hiçbir tahrik olmadan düz bir kafa bırakarak kopan bir kafaya sahip olan) uygun olabilir.

Sökülebilir bir sabitleme için baş önemli bir faktördür çünkü sabitlemek ve sökmek için kullanılan sürücü genel olarak mevcut olmamalıdır. Yetkisiz kurcalamayı önlemek için güvenlik vidasının başına özel olarak eşleştirilebilen güvenlik sürücü uçları mevcuttur.

Arel Bağlantı Elemanları tüm uygulamalar için çok çeşitli genel sabitleme elemanları ve güvenlik bağlantı elemanları tedarik etmektedir. Ürün yelpazesine göz attığınızda, mevcut seçeneklerin kapsamını göreceksiniz, bu nedenle uygulamanız için hangi bağlantı elemanının en uygun olacağından emin değilseniz, lütfen bizi arayın – satış ekibimiz sorularınıza yardımcı olmak için her zaman hazırdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir